Decàleg dels Pobles de l’Empordà

  1. Si encara teniu casc antic, preserveu-lo i reconstruïu els edificis i els locals “vells”. Ells donen identitat al vostre poble.
  2. Recupereu la seva història i transmeteu-la als infants. Així aprendran a estimar el seu poble a través del seu passat.
  3. Si teniu església conserveu-la, celebreu-hi concerts i actes culturals.
  4. Il·lumineu el campanar. Durant segles ha estat el protagonista, el referent del vostre poble, i així ha de continuar en el futur. No permeteu que altres edificacions se’l mengin.
  5. Aposteu per una arquitectura tradicional basada en l’estètica i la senzillesa dels nostres avantpassats, emprant materials autòctons, nobles i sostenibles.
  6. Rebutgeu les construccions de dissenys agressius que malmeten l’harmonia dels carrers i ens converteixen en un poble sense ànima ni identitat, dels quals el turisme en defuig.
  7. Fomenteu les vostres tradicions, la gastronomia, l’artesania local, els productes de la terra i del bestiar, celebrant fires gastronòmiques, mercats al carrer, cursets d’artesania per infants…
  8. Planteu arbres autòctons, pèrgoles i emparrats, als carrers, a les voreres i places, deixeu-los créixer i ens faran gaudir d’una bona ombra, convidant al visitant a passejar, a prendre un refresc i a oblidar-se del cotxe.
  9. Controleu l’excés de sorolls. No permeten al ciutadà gaudir de la tranquil·litat desitjada i espanten als visitants.
  10. Construïu aparcaments ombrejats que connectin amb la vila a través d’avingudes arbrades. D’aquesta manera els visitants sense adonar-se’n es trobaran passejant, comprant als vostres comerços, i gaudint de la vostra hospitalitat.

Si feu això, no solament fidelitzareu un turisme de qualitat, sinó que estareu orgullosos per haver recuperat l’esperit del vostre poble.

Podeu descarregar aquest decàleg fent clic aquí.